×
Blog navigation

Najnowsze posty

Jak ważyć makaron na wadze kuchennej?
Jak ważyć makaron na wadze kuchennej?

Dobrej jakości waga kuchenna to przyrząd, którego nie może zabraknąć w Twoim domu – odpowiednio odmierzone z jej...

Czytaj więcej
Waga łazienkowa - mechaniczna czy elektroniczna?
Waga łazienkowa - mechaniczna czy elektroniczna?

Wybór wagi łazienkowej to nie lada wyzwanie, w którego trakcie powinniśmy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii....

Czytaj więcej
Ile może ważyć bagaż do samolotu?
Ile może ważyć bagaż do samolotu?

Bagaż rejestrowany to natomiast większe torby i walizki, które są oddawane przed lotem i przewożone w luku bagażowym...

Czytaj więcej
Kiedy się ważyć?
Kiedy się ważyć?

Niezależnie od tego, czy monitorujemy nasze postępy w drodze do wymarzonej sylwetki, czy też po prostu chcemy zadbać...

Czytaj więcej
Dlaczego waga elektroniczna pokazuje różne wyniki?
Dlaczego waga elektroniczna pokazuje różne wyniki?

Dokładne sprawdzenie wagi poszczególnych przedmiotów ma ogromne znaczenie w szeregu branż. Uzyskanie precyzyjnych...

Czytaj więcej

BLOG

 
Sortuj według:
  • Historia złota
    Historia złota

    Czy wiedziałeś o tym: Złoto, po łacinie Aurum, ma symbol chemiczny Au. Temperatura topnienia wynosi 1064°C, temperatura wrzenia 2600°C. Nie podlega wpływom zewnętrznym - nie rdzewieje, jest odporny na działanie kwasów, zasad i soli. Rozpuszcza się tylko w mleczku pszczelim i mieszaninach cyjanków. Dzięki tym właściwościom, łatwemu przetwarzaniu i dostępności w przeszłości jest to pierwszy metal, który ludzie zaczęli wydobywać i wykorzystywać. Ciężar właściwy złota wynosi 19,3 g/cm3....

    Czytaj więcej
  • Ważenie w kuchni
    Ważenie w kuchni

    Jeśli mamy dobry przepis i chcemy, żeby się powiódł, musimy dokładnie przestrzegać podanych w nim ilości. W niektórych oblicza się to w filiżankach, w innych w łyżkach i mililitrach. Ponieważ każda łyżka czy filiżanka może być inna, w przepisach najczęściej podawana jest dokładna waga potrawy, aby uniknąć nieudanych posiłków. Z tego powodu wagi kuchenne stały się popularną częścią gotowania i pieczenia. Wagi kuchenne mogą być:Tabeli, które są najczęściej używane.Wiszące, które są...

    Czytaj więcej
  • Stare jednostki miary
    Stare jednostki miary

    W przeszłości ludzie potrzebowali jednostek miary głównie po to, by wiedzieć, jak dzielić ziemię, wiedzieć, ile urosli i lepiej handlować. Początkowo mierzono według tego, co było dostępne, na przykład cal, stopa, łokieć, hrywna, kamień lub inne przedmioty otaczające ludzi. Cóż, nie było to dokładne, ponieważ rozmiar ciała i przedmiotów różnił się, więc musieli ujednolicić te pomiary. Zaczęły się więc pojawiać jednostki miary, które mogły być różne dla każdego miasta. Obecnie istnieje już...

    Czytaj więcej
  • Jakie są wagi?
    Jakie są wagi?

    Wagi niemowlęce Dawno, dawno temu dzieci ważono tylko podczas badań lekarskich, dziś można sprawdzić ich wagę w zaciszu własnego domu. Na rynku dostępnych jest już wiele wag o różnych funkcjach. Zapamiętują ostatnią zmierzoną wartość. Grają melodię, aby uspokoić dziecko i mają funkcję, która pozwala zważyć dziecko, nawet jeśli się porusza. Są wyprofilowane w taki sposób, aby były wygodne i jednocześnie bezpieczne dla maluszka. Te prostsze są dostępne w bardzo przystępnych cenach, za te...

    Czytaj więcej
  • Wagi osobiste
    Wagi osobiste

    Wagi osobowe to urządzenia pomiarowe do określania masy ciała osób . Zostały one opracowane przez długi czas i są produkowane w różnych kombinacjach, kształtach iz różnymi funkcjami. Wagi osobowe są konstrukcyjnie opracowane do pomiaru masy ciała człowieka, ich powierzchnia ważenia jest ukształtowana tak, aby osoba mogła na niej stanąć i tym samym zważyć swoją wagę lub zmierzyć objętość wody, tłuszczu lub masy mięśniowej w organizmie. Klasyczne wagi ważą w przedziale 120-150 kg. Możesz jednak...

    Czytaj więcej
  • Fizyczne podstawy ważenia
    Fizyczne podstawy ważenia

    Pod słowem „ważenie” rozumiemy porównywanie ciężaru ciał w celu określenia ich masy. Nie porównujemy tego z siłą grawitacyjną. Zgodnie z drugą zasadą dynamiki Newtona siła ciężkości w danym miejscu jest określona iloczynem masy i lokalnie stałego miejscowego przyspieszenia ziemskiego. Równość obciążenia, które działa na wieszak wagi, oznacza również równość siły ciężkości (działa pole grawitacyjne na ważone ciała) oraz równość ich mas. Celem ważenia jest znalezienie odważnika o przybliżonej...

    Czytaj więcej
  • Historia wagi
    Historia wagi

    W przeszłości ludzie mierzyli pierwszymi skalami, które nazywano skalami równoramiennymi. Oparte są na zasadzie dźwigni dwuramiennych o jednakowej długości ramion. Miski zawieszone są na końcach długich ramion. Na jednej misce znajduje się przedmiot, którego wagę chcemy znaleźć, a na drugiej używamy odważników. Zakładka na środku dźwigni pozwala dokładnie odczytać, kiedy obie strony są w równowadze. Wagi te były używane w starożytnym Egipcie, Babilonie i Chinach.

    Czytaj więcej
  • Standardy ważenia
    Standardy ważenia

    Temperatura i środowisko Aby ważenie było jak najdokładniejsze, waga musi być używana w suchym otoczeniu iw stabilnej temperaturze 18°C ​​- 30°C. Nagła zmiana temperatury może spowodować niedokładność ważenia, według Narodowego Instytutu Nauki i Technologii nagrzanie mechanizmu ważącego o 1°C zajmuje około 1 godziny, dlatego wagę należy umieścić w miejscu, w którym będzie stosowane na długo przed ważeniem. Wagi należy używać na płaskiej, stabilnej powierzchni wolnej od wibracji i wstrząsów...

    Czytaj więcej
  • Jednostki miary
    Jednostki miary

    Przy każdej wadze znajdującej się w naszej ofercie znajdziesz zestawienie jednostek miar, w jakich dana waga waży. Oferujemy wagi ważące w jednostkach: gram gram g 1 g = 1 g kilogram kilogram kg 1 kg = 1000 g 1 g = 0,001 kg grain grain gr (gn) 1 g = 15.43236 gr 1 gr = 0.06479891 g libra funt lb 1 g = 0,002 lb 1 lb = 453,592 g carat karat ct 1 g = 5 ct 1 ct = 0,2 g Pennyweight Pennyweight dwt 1 g = 0,6430149 dwt 1 dwt = 1,555174g Ounce uncja oz 1 g = 0,03527396 oz 1 oz =...

    Czytaj więcej
|<12
Showing 13 to 21 of 21 (2 Pages)